PDL, campion la amendamente pentru buget. Ialomițianu: „Ne axăm mai mult pe corectură, adică să corectăm ca banii să nu se ducă în buzunarele USL”

PDL, campion la amendamente pentru buget. Ialomițianu: Ne axăm mai mult pe corectură, adică să corectăm ca banii să nu se ducă în buzunarele USL
Publicat: 21/11/2013, 21:00
Actualizat: 30/07/2014, 21:15

Un an fără prea multe amendamente la buget, așa au anunțat majoritatea liderilor de grup din Parlament, comparativ cu anul trecut când au fost depuse peste 10.000 de amendamente. În primul rând nu le-a mai permis procedura, fiind nevoie să se precizeze și sursa de unde să provină o anumită sumă de bani pentru a fi realocată. Cu toate acestea, PDL rămâne campion și anul acesta, pregătind aproape 1.500 de amendamente, în timp ce PPDD se apropie de 400.

„Nu am mai avut posibilitatea să depunem amendamente ca în alți ani așa că am vrut să ne axăm mai mult pe corectură, adică să corectăm ca banii să nu se ducă în buzunarele USL. Eu personal am cerut pentru zona Brașov, pentru investiții, am pus accent pe creșterea economică și a locurilor de muncă, dar și creșterea gradului de încasare la buget”, a declarat deputatul PDL Gheorghe Ialomițianu, contactat de gândul.

„Nu sunt credincios, dar am cerut bani pentru biserici”

Dacă în alți ani parlamentarii se îngrămădeau să ceară bani pentru biserici, anul acesta cererea a fost mult mai scăzută. Din partea deputaților și senatorilor PDL, nici unul pentru culte, dar aproximativ 100 pentru monumente culturale.

În schimb, liderul senatorilor PPDD a anunțat că va formula amendament pentru vreo șase biserici, unele având nevoie de renovare.

„Sunt un tip prolific, nu am decât vreo 15-20 de amendamente, pe învățământ și cluburi sportive, pentru energie și administrația publică locală. Sume rezonabile, de vreo 500.000 de lei, am și pentru biserici, pentru clădiri, că unele sunt în paragină și trebuie renovate, mai trece și iarna peste ele, se face igrasie, vă dați seama că nu rezistă. Păi unul dintre consilierii mei este și consilierul protopopului din Hunedoara”, a spus Vochițoiu pentru gândul.

Întrebat dacă cere acești bani pentru biserici din credință, senatorul, ușor amuzat, a precizat că nu este neapărat o persoană credincioasă și că face multe păcate.

„Nu pot să spun că un tip credincios, e ciudat, chiar mi se pare aiurea ca un politician să spună că e credincios, eu chiar sunt un tip care face păcate. Cer finanțare pentru biserici și din credință, dar și pentru că lăcașurile de cult trebuie renovate”, a mai spus el.

Amendamente pe justiție

Tot de la PPDD, liderul deputaților, Daniel Fenechiu, avocat de meserie, s-a axat pe justiție. A pregătit patru amendamente scurte și la obiect.

„Nu mai depunem foarte multe amendamente pentru că nu dorim să blocăm procesul de adoptare a bugetului. Eu personal depun patru amendamente, pe justiție. Ar trebui cam 7 milioane pentru ajutorul public judiciar, pentru curatorii judiciari vreo 200.000 de lei. În Constituție se vorbește despre dreptul la apărare și aș vrea ca acest sistem să fie reglementat. Mai am unul pentru dotarea jandarmeriei și altul pentru implementarea celor două coduri, cel penal și cel de procedură penală. Am realizat că suma alocată este infimă și nu permite o pregătire adecvată”, a precizat Fenechiu, contactat de gândul.

„Este un colegiu istoric în Caracal. Chiar și Dan Diaconescu a absolvit aici”

Deși fac parte din coaliția de guvernare, nici conservatorii nu s-au sfiit să depună amendamente. Mai timid, e drept, însă cererile există. „Nu am cum să zic că nu depun amendamente, eu sunt aici că m-au trimis niște oameni și ei trebuie să aibă satisfacția că mă gândesc la ei”, a explicat senatoarea Cristiana Anghel.

În total, o finanțare de aproximativ 20 de milioane de lei, pentru niște școli și drumuri, spune ea. „Este un colegiu istoric în Caracal, Colegiul Național Ioniță Asan, care trebuie renovat, este un liceu foarte important pentru istorie. Avem o pleiadă de oameni de cultură, de scriitori, de pictori, care au terminat la acest colegiu. Chiar și Dan Diaconescu a absolvit aici. Este un om care s-a descurcat în viață, a știut să facă bani”, a detaliat senatoarea.

Întrebată de gândul de unde va propune să se redistribuie acești bani, conservatoarea nu a avut un răspuns concret. „Să se ia de la cei care fură și să se dea la cei care nu fură, nu știu de unde să ia, din altă parte. Când e vorba de bani în plus, nu te mai susține nimeni”, a spus Anghel, resemnată.

„Cu descentralizarea asta, salvamarii au rămas în aer”

Nici pesediștii nu au stat drepți în fața îndemnului premierului de a nu depune amendamente. Mult mai puține, însă depuse și susținute cu fermitate. În această situație este și senatorul Nicolae Moga care cere bani pentru salvamari.

„Chiar acum pregăteam un amendament pentru plata salvamarilor. Cu toate descentralizarea asta s-au transferat plajele, iar salvamarii au rămas în aer. Cer 6 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului. Ce speranță să am, nu am nicio speranță, că plăcinta atâta este. Dar eu mi-l susțin, ce să fac?”, a declarat pesedistul, pentru gândul.

Chiar și liberalii au fost mai rezervați în acest an, depunând, potrivit informațiilor remise gândul, doar 11 amendamente ( 5 la Senat și 6 la Camera Deputaților). Printre aceștia, deputații Octavian Popa și Relu Fenechiu și senatorii Victor Ciorbea și Marius Nicoară.

„Eu susțin două obiective majore pentru care USL și-a asumat responsabilitatea în fața oamenilor încă dinainte de a ne gândi la guvernare: aeroportul din Iași și autostrada care leagă Moldova de Transilvania. Sunt convins că se vor găsi acum banii pentru că e o promisiune. Nu suntem într-o competiție, cine depune mai multe amendamente sau de o valoare mai mare”, a declarat Fenechiu pentru gândul, precizând că i-a cerut și susținerea premierului.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia...
Harry și Meghan, pe drumuri diferite. Nu se mai ascund. Artificii la Casa Regală
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună